Jak działa gliceryna?

Gliceryna jest komponentem bardzo często występującym w składzie kosmetyków, gdyż wpływa na ich trwałość, datę przydatności oraz konsystencję. Wykazuje również silne działanie nawilżające i regenerujące, przez co jest powszechnie stosowana w kosmetyce. Jakie dokładniej ma właściwości i dlaczego warto ją stosować? Tego dowiecie się z dzisiejszego artykułu! Zapraszamy do lektury!




W tym artykule znajdziesz:
1. Co to jest gliceryna?
2. Właściwości kosmetyczne gliceryny
3. Zastosowanie gliceryny w kosmetyce
4. Jak stosować glicerynę i gdzie ją kupić?


Co to jest gliceryna?

Gliceryna to alkohol trójwodorotlenowy, który jest efektem ubocznym produkcji mydła. Gliceryna nazywana również glicerolem jest bezwonną cieczą o gęstej konsystencji i nieco słodkawym smaku. Gliceryna rozpuszcza się zarówno w wodzie, jak i alkoholu. Jakie są rodzaje gliceryny? Najogólniej możemy podzielić ją na:

  • naturalną – pozyskiwaną z tłuszczu zwierzęcego lub roślinnego,
  • syntetyczną – pozyskiwaną z propylenu, czyli substancji powstającej z benzyny.

Właściwości kosmetyczne gliceryny

Gliceryna jest popularnym składnikiem, często stosowanym podczas produkcji wszelkiego rodzaju kosmetyków. Dlaczego? Ponieważ nie rozpuszcza się w tłuszczach i pochłania wodę, zapobiegając jednocześnie wysychaniu produktów. Wykazuje także działanie konserwujące kosmetyków, poprzez zmniejszenie aktywności wody. Jest więc świetnym komponentem kremów i pomadek. Co więcej, jej właściwości łagodzą negatywne skutki działania alkoholu etylowego, gdyż zapobiega wysuszaniu. Gliceryna usprawnia również proces łączenia się składników tłustych, takich jak oleje czy masła z wodą. W związku z jej budową, gliceryna niezwykle łatwo wchłania się w głąb warstwy rogowej naskórka, ułatwiając w ten sposób transport substancji odżywczych do wnętrza skóry.

Zastosowanie gliceryny w kosmetyce

Najczęściej stosowaną gliceryną w kosmetyce jest ta syntetyczna, czyli pozyskiwana z propylenu. Warto jednak wspomnieć, że sposób jej wytwarzania nie zmienia jej właściwości, ani oddziaływania na organizm. Glicerynę znajdziemy w składach przeróżnych kosmetyków pod nazwą „glycerin”. Jakie więc ma zastosowanie w tej dziedzinie? Używa się jej przede wszystkim do:



1. Produkcji kremów nawilżających do twarzy i ciała – ze względu na właściwości wiążące wodę w naskórku, co wpływa na nawilżenie skóry.

2. Produkcji kremów do cery dojrzałej – gdyż jej właściwości poprawiają elastyczność skóry, wygładzają zmarszczki oraz przyspieszają regenerację.

3. Wytwarzania kosmetyków do włosów – ponieważ zapobiega wypadaniu włosów oraz nadaje im blask i wzmacnia słabe cebulki.

4. Wytwarzania kremów do stóp i dłoni – ze względu na właściwości łagodzące spierzchnięcia i podrażnienia oraz zmiękczające zrogowaciałą skórę.

5. Produkcji kremów ochronnych na zimę i jesień – gdyż doskonale chroni przed niekorzystnymi warunkami atmosferycznymi, takimi jak wiatr czy mróz.

Jak stosować glicerynę i gdzie ją kupić?

Glicerynę znajdziemy nie tylko w składzie kosmetyków, ale i możemy ją kupić w czystej formie w większości aptek. Jest to koszt między 3 a 5 zł, za 50 gram produktu. W jaki sposób możemy ją wykorzystać? Gliceryna swoje zastosowanie znajdzie przede wszystkim w domowych maseczkach na włosy, domowych maseczkach na dłonie oraz domowych sposobach pielęgnacji stóp. Możemy zatem użyć jej podczas przygotowywania jednego z zabiegów lub kąpieli pielęgnacyjnych. Warto również wspomnieć, że gliceryna jest odpowiednia dla wszystkich typów cery, co oznacza, że możemy ją stosować praktycznie w każdym wieku. Jej właściwości są polecane szczególnie osobom borykającym się cerą suchą, atopową i starzejącą się.

Zapraszamy też do lektury innych artykułów z kategorii uroda, w której między innymi wyjaśniamy jak działa woda różana oraz podpowiadamy jak zrobić peeling kawitacyjny w domu.