Szałwia i jej właściwości


Szałwia i jej właściwości

Zalety Szałwii

W ostatnich latach obserwujemy powracającą modę na stosowanie różnego rodzaju ziół, a wśród nich coraz większą popularnością cieszy się znana od wieków szałwia lekarska. Jest to zioło o bardzo szerokim spektrum działania, stosowane w kosmetyce, kuchni oraz medycynie. To właśnie ze względu na swoje lecznicze zastosowanie zasługuje na szczególną uwagę i zainteresowanie. Jeżeli jesteście ciekawi dobroczynnych właściwości szałwii lekarskiej, zapraszamy do krótkiej lektury!

Czym jest szałwia?

Szałwia to roślina należąca do jasnowatych, pochodząca z rejonów Morza Śródziemnego, często dziko występująca w naturze. Jej historia wywodzi się aż ze starożytności kiedy to zioła były powszechnie używane w medycynie. Co ciekawe szałwia była bardzo często uważana za roślinę magiczną, wykorzystywaną nawet do oczyszczania domostw z negatywnej energii w ramach rytuałów.

Właściwości lecznicze szałwii

Szałwia lekarska ma szerokie zastosowanie w lecznictwie ze względu na swoje bogate właściwości. Zawartość garbników, kwasów organicznych, karotenu, witaminy A, C, witamin z grupy B oraz minerałów takich jak cynk, wapń, potas, magnez, sód, i żelazo w szałwii, sprawia że jest wykorzystywana nie tylko w medycynie, i kosmetyce ale również w poprawianiu naszego samopoczucia. Szałwia lekarska ma właściwości antybakteryjne i działa na wiele różnych odmian szkodliwych bakterii. Dodatkowo napar z szałwii wspomaga trawienie oraz obniża poziom cholesterolu we krwi. Szałwia nazywana naturalnym antybiotykiem sprawdza się w leczeniu zaburzeń trawiennych takich jak wzdęcia czy zgaga, nadmiernej potliwości, a także w uregulowaniu miesiączek.

Szałwia lekarska w kuchni

Szałwia charakteryzuje się ostrym i gorzkawym smakiem przez co w kuchni powinna być wykorzystywana z umiarem. Wystarczy zaledwie szczypta aby potrawie nadać wyrazistości. Doskonale sprawdza się w towarzystwie majeranku i tymianku, jako przyprawa do dań mięsnych z kaczki, gęsi czy wieprzowiny, oraz ryb. Świeże liście szałwii wspaniale sprawdzą się jako farsz do mięs. Jako zioło szałwia wzbogaci smak również potraw z warzyw, przykładowo na bazie pomidorów, kapusty, cebuli, cukinii, kabaczku czy dyni oraz grochu.

Szałwia w kosmetyce

Szałwia jest ceniona w kosmetyce ze względu na zawartość olejku eterycznego w liściach, charakteryzującego się ziołowym zapachem. To właśnie dzięki niemu jest dodawana do kremów, mydeł, szamponów, czy żeli do oczyszczania twarzy. Zawarte w szałwii flawonoidy oraz olejki eteryczne mają dobroczynne działanie na problemy skórne (grzybice, łuszczycę, czy zmiany trądzikowe) oraz opóźniają proces starzenia się. Odpowiednio przygotowany napar z szałwii wykorzystany do płukania włosów pomoże wyeliminować łupież oraz zmniejsza łojotok skóry głowy. Dodatkowo wyciąg z szałwii zapobiega krwawieniu dziąseł oraz pomaga w pozbyciu się nieprzyjemnego zapachu z ust.

Podziel się:

Brak komentarzy

Dodaj swój