Maseczki i sposoby domowe na piękną cerę
Prawie każda z kobiet wierzy w działanie maseczek pielęgnujących i odżywiających cerę. Trudno znaleźć osobę, która do tej pory nie stosowała zabiegów, po których większość osób bardzo wiele sobie obiecuje. Czy rzeczywiście warto stosować maseczki? Które wybierać i na co pomagają? Tego dowiecie się z dzisiejszego artykułu! Zapraszamy do krótkiej lektury!
W tym artykule znajdziesz:
1. Czy warto stosować maseczki do twarzy?
2. Maseczka z banana
3. Maseczka z awokado
4. Maseczka z mięty
5. Maseczka z malin
6. Maseczka z płatków owsianych
Czy warto stosować maseczki do twarzy?
Maseczka z banana
Zabieg bardzo prosty w przygotowaniu. Pół banana miksujmy z żółtkiem i jedną łyżeczką płynnego miodu. Gotową maseczkę nanosimy na twarz, a po 15-20 minutach spłukujemy. Banany, które są bogactwem wartości odżywczych, zawierają beta-karoten, witaminy z grupy B, a także witaminę C oraz wiele innych minerałów korzystnie wpływających na cerę.
Maseczka z awokado
Maseczka polecana głównie do cery suchej i odwodnionej. Do przygotowania zabiegu potrzebujemy dojrzałego awokado oraz jogurt naturalny. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy, po czym nakładamy na twarz. Po około 15-20 minutach zmywamy letnią wodą. Awokado obfituje w substancje odżywcze, takie jak witaminy A, B, C, E, H, K, a dodatkowo kwas foliowy, magnez, żelazo, potas, wapń i wiele innych wartościowych pierwiastków.
Maseczka z mięty
Kilka liści wysuszonej mięty mieszamy z jogurtem naturalnym, następnie przygotowaną maseczkę nakładamy na twarz. Po około 10-15 minutach zmywamy maseczkę letnią wodą. Mięta regeneruje i odżywia cerę, a oprócz tego poprawia krążenie krwi, dzięki czemu naskórek odzyskuje zdrowy wygląd.
Maseczka z malin
Maliny to nie tylko wspaniały smak, ale również mnóstwo witamin i wartości odżywczych, dlatego warto je wykorzystać do przygotowania domowego zabiegu. W naczyniu rozgniatamy maliny, następnie dodajemy otręby pszenne, jedno żółtko, łyżkę miodu i dokładnie mieszamy. Przygotowaną maseczkę nakładamy na twarz i szyję, a po około 15-20 minutach zmywamy. Taka maseczka to bogactwo soli mineralnych oraz witamin takich jak A, E, B2, PP.
Maseczka z płatków owsianych
Płatki owsiane przygotowujemy w taki sam sposób, jak klasyczną owsiankę. Zalewamy wrzątkiem 5 łyżek płatków, przykrywamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Gdy przygotowana papka ostygnie, dodajemy dwie łyżki miodu, mieszamy, po czym całość nakładamy na twarz. Po 20 minutach maseczkę spłukujemy letnią wodą, a następnie moczymy twarz pod strumieniem chłodnej wody. Płatki owsiane zawierają dużo witaminy E oraz są bogate w żelazo, magnez, cynk, a także w witaminy z grupy B.
Zapraszamy też do lektury innych artykułów z kategorii uroda, w której między innymi przedstawiamy właściwości olejku z drzewa herbacianego oraz podpowiadamy jak zrobić smokey eyes.