Dlaczego warto jeść żurawinę?


Dlaczego warto jeść żurawinę?

Bogactwo żurawinowych właściwości

Niewielkie czerwone owoce żurawiny, jeszcze nie tak dawno, były traktowane jako mało atrakcyjny składnik najtańszych mieszanek studenckich. Stosunkowo niedawno, odkryto prozdrowotne właściwości tych niepozornych owoców, przez co ich wartość znacznie wzrosła, a sama żurawina została okrzyknięta witaminową bombą. Na co wpływa, i dlaczego warto jeść żurawinę? Tego dowiecie się w dzisiejszym artykule!

Żurawina, czyli witaminowa bomba

Świeża żurawina jest dostępna od od października do stycznia, warto również spożywać ją poza sezonem, w postaci suszonej bądź mrożonej. Żurawina wykazuje ogólne działanie regulujące i odżywcze. Ten dobroczynny owoc zawiera przede wszystkim witaminy A, C i B, minerały, takie jak potas, żelazo, wapń, fosfor, kwasy organiczne oraz sporą dawkę błonnika, dzięki czemu jest doskonałym elementem każdej diety. Regularne stosowanie może wiązać się ze skuteczną profilaktyką chorób Parkinsona, Alzheimera oraz reumatyzmu. Dodatkowo dzięki zawartości bioflawonoidów, ten malutki owoc wykazuje działanie antyoksydacyjne, przez co zapobiega rozwojowi chorób nowotworowych. Antyutleniacze wspomagają również funkcje motoryczne i poznawcze, przez co wolniej się starzejemy.

Działanie żurawiny

Postęp badań pozwala na odkrywanie nowych cech owoców i warzyw, wpływających na funkcjonowanie człowieka. To właśnie postęp technologiczny sprawił że żurawina zyskała na popularności jako owoc mający bakteriobójcze działanie na drogi moczowe. Fakt ten wynika z wysokiej zawartości przeciwutleniaczy i fruktozy, które uniemożliwiają przyczepianie się szkodliwych bakterii do ścianek dróg moczowych oraz pęcherza. Żurawina jest stosowana w leczeniu zapalenia układu moczowego, ale sprawdza się również jako komponent profilaktyczny, przeciwdziałający nawrotom choroby. Badania wykazują że ten dobroczynny owoc jest w stanie zniszczyć 80% szczepów bakterii odpornych na działanie antybiotyków. Te unikalne właściwości są także pomocne w dziedzinie stomatologii, gdzie mogą zapobiegać chorobom dziąseł i próchnicy.

W jakiej postaci spożywać żurawinę?

Tak na prawdę wszystko zależy od upodobań kulinarnych. Jeżeli lubicie kwaskowaty smak, zasmakują Wam świeże owoce, jeżeli wolicie słodkości, sprawdzi się żurawina suszona, lub w postaci konfitury. Smakosze mięs, z pewnością docenią sosy na bazie tych malutkich owoców, natomiast osoby gustujące w mocniejszych trunkach mogą przyrządzić nalewkę na bazie żurawiny. Nasze pociechy możemy częstować sokiem z żurawiny (pamiętajmy o wybieraniu jedynie produktów z zawartością 100% owoców), która z pewnością zaowocuje na przyszłość.

Podziel się:

Brak komentarzy

Dodaj swój