Jedzenie nie jest już tylko podstawową potrzebą fizjologiczną. Dla wielu osób staje się ważną częścią codzienności, która pomaga zadbać o zdrowie i samopoczucie. W najnowszym badaniu Cateromarket zapytano 1200 Polaków o to, jakie są ich zwyczaje żywieniowe, czy stosują obecnie jakąś dietę oraz jakie mają podejście do zdrowego odżywiania. Czego się dowiedzieliśmy?



Większość respondentów (62%) oceniła swój sposób odżywiania jako zdrowy. Zapytani o to, jak realizują założenia prozdrowotnej diety, najczęściej wskazywali na ograniczenie cukru i tłustych potraw, odpowiednie nawodnienie organizmu oraz wykluczenie z jadłospisu alkoholu i przetworzonego jedzenia.

Zdrowe odżywianie wg Polaków

Czy zdrowe jedzenie musi być drogie?

Niemal połowa ankietowanych uważa, że zdrowe odżywianie wcale nie jest łatwe. A czy jest postrzegane jako kosztowne? Według 52% – tak. Może to być jeden z powodów, dla których robiąc zakupy spożywcze coraz częściej czytamy etykiety. 68% badanych potwierdza, że zwraca uwagę na skład produktu przed włożeniem go do koszyka.

Świadomość Polaków na temat żywienia stale się powiększa. Coraz więcej uwagi przykładamy do tego, co jemy i co wybieramy – dla mnie jako dietetyka jest to niezwykle budujące. Jednak cały czas mamy problem z określeniem, czym właściwie jest „zdrowe odżywianie”. Kojarzy nam się często z zakazami, restrykcjami czy kosztownym żywieniem. Nic bardziej mylnego! Zdrowa dieta wcale nie musi być droga, nudna czy czasochłonna. Jej głównym zadaniem jest zapewnienie odpowiedniej ilości kalorii i składników odżywczych, które zabezpieczą przed wystąpieniem niedoborów – komentuje mgr Dagmara Wójtowicz, dietetyczka.

Pandemia a nawyki żywieniowe Polaków

Coraz częściej zdajemy sobie sprawę, że zdrowa i zbilansowana dieta ma korzystny wpływ na układ odpornościowy. Dlatego powinniśmy przykładać się do tego, by wraz z pożywieniem dostarczyć swojemu organizmowi niezbędnych witamin i składników mineralnych – szczególnie w czasie pandemii COVID-19.



Na pytanie “Czy pandemia wpłynęła na Twój sposób odżywiania?” 1/3 respondentów odpowiedziała, że je zdrowiej niż przed epidemią, a 15% przyznało się do negatywnych zmian w tej dziedzinie. Z kolei dla połowy badanych osób koronawirus nie miał na to żadnego wpływu.

Pandemia i związane z nią obostrzenia przyniosły również zmiany w sposobie zapewniania sobie posiłków. 37% ankietowanych przyznaje, że więcej gotuje we własnym domu, a ponad 1/5 deklaruje, że częściej jada posiłki z bliskimi. Okazuje się również, że domowa izolacja przyczyniła się do tego, iż zaczęliśmy więcej eksperymentować w kuchni – takiej odpowiedzi udzieliła 1/3 badanych Polaków.

Pandemia a dieta Polaków

Polacy na diecie (pudełkowej)

Jakie diety najczęściej stosujemy? Największa grupa respondentów wskazała standardową dietę zbilansowaną (33%), następnie dietę odchudzającą (19%), bez laktozy (10%) i wegetariańską (9%). Prawie 1/3 badanych przyznaje, że obecnie nie stosuje żadnej konkretnej diety, a 43% Polaków ma słomiany zapał, jeśli chodzi o trzymanie się założeń określonego sposobu żywienia.

Diety Polaków

Pomocą w wyrabianiu zdrowych nawyków żywieniowych może być dieta pudełkowa, którą aktualnie stosuje 9% zapytanych osób, a 29% rozważa wypróbowanie cateringu dietetycznego w najbliższej przyszłości. Mimo rosnącej popularności tej usługi, Polacy wciąż najczęściej kojarzą diety pudełkowe z wysokimi kosztami. Oprócz tego wśród powtarzających się skojarzeń pojawiły się m.in.: zdrowe odżywianie, wygoda, zbilansowana dieta i oszczędność czasu. Specjaliści z Cateromarket wyliczyli, że każdego miesiąca poświęcamy 1,5 dnia na czynności związane z przygotowywaniem posiłków. W skali roku jest to 18 dni, a w perspektywie 20 lat – cały rok!

Wraz ze wzrostem popularności zdrowego odżywiania rośnie również zainteresowanie Polaków cateringami dietetycznymi. Oferta firm specjalizujących się w dietach pudełkowych jest tak bogata, że każdy znajdzie coś dla siebie. Mimo że diety pudełkowe nie są tworem minionych miesięcy czy nawet lat, to ich popularność znacznie wzrosła właśnie w tym ostatnim okresie. Jest to podyktowane wieloma czynnikami, wśród których z pewnością możemy wymienić większą dbałość o posiłki, dążenie do bycia zdrowym oraz oszczędność czasu. Rynek cateringu dietetycznego stale rośnie, zwiększa się też jego dostępność. Dziś już nie jest to luksus, na który mogą pozwolić sobie jedynie mieszkańcy dużych miast, ponieważ zwiększa się liczba firm, które działają na terenie mniejszych miejscowości. Polacy przekonali się, że warto zaufać specjalistom i oddać w ich ręce kwestię dla siebie najważniejszą, czyli zdrowie – komentuje Łukasz Sot, ekspert ds. cateringu dietetycznego, współzałożyciel serwisu Cateromarket.pl.

Najczęstsze skojarzenia z dietą pudełkową

Więcej o nawykach żywieniowych Polek i Polaków można znaleźć w raporcie na blogu Cateromarket: Polacy na diecie. Jakie diety wybieramy i dlaczego?

Zapraszamy też do lektury innych artykułów z kategorii dieta, w której między innymi przedstawiamy właściwości lecznicze buraków oraz wyjaśniamy dlaczego warto jeść żurawinę.