Czarna porzeczka i jej właściwości zdrowotne


właściwości zdrowotne czarnej porzeczki

Czarna porzeczka czyli witaminowa bomba

Czarna porzeczka która jest często pomijana w codziennym jadłospisie to witaminowa bomba stosowana już w tradycyjnej medycynie ludowej. Te małe niepozorne owoce mają wiele właściwości zdrowotnych, które z powodzeniem są wykorzystywane przy przy infekcjach górnych dróg oddechowych, anginie, artretyzmie czy reumatyzmie. W jednym z poprzednich artykułów zachęcaliśmy Was do spożywania żurawiny, w dzisiejszym  przedstawimy Wam zalety owoców czarnej porzeczki.

Czarna porzeczka w medycynie ludowej

W tradycyjnej medycynie stosowanie czarnej porzeczki było bardzo popularne. Liście czarnej porzeczki stosowano na krwawiące i trudno gojące się rany, głównie przez zawarte w niej fitoncydy, wykazujące działanie bakteriobójcze i wirusobójcze. Czarna porzeczka jest również naturalnym lekarstwem na ukąszenia owadów, przez zawartość garbników które działają przeciwzapalnie i ściągająco na skórę oraz witaminy C przyspieszającej proces gojenia się rany.

Doskonała alternatywna dla suplementów z witaminą C i A

Czarne porzeczki są jednymi z bogatszych w popularną witaminę owoców. W 100 g zawierają 181 mg witaminy C, czyli kilkukrotnie więcej niż pomarańcza. Mając na uwadze zalecenia Instytutu Żywności i Żywienia, dziennie powinniśmy spożywać 70mg kwasu askorbinowego, w związku z czym 100 g czarnych porzeczek dostarcza nam 258% zapotrzebowania dziennego na witaminę C. Ponadto czarna porzeczka jest bogatym źródłem witaminy A, pomagającej zahamować proces rozwoju licznych chorób. Wystarczy garść tych dobroczynnych owoców, aby przekroczyć dzienne zapotrzebowanie, i uzupełnić braki w organizmie.

Zalety spożywania czarnej porzeczki

Czarna porzeczka oprócz dużej zawartości witamin, jest bogata w rozpuszczalny błonnik, czyli pektyn zapobiegający wzrostowi poziomu cholesterolu w osoczu oraz wysokiemu stężeniu glukozy we krwi. Pektyny spowalniają wchłanianie złych tłuszczów i cukrów przez organizm. Dodatkowo te dobroczynne owoce stabilizują ciśnienie tętnicze, obniżają poziom cholesterolu we krwi, oraz hamują rozwój miażdżycy. Ponadto czarne porzeczki zawierają dużą ilość flawonoidów hamujących powstawanie w organizmie toksycznych związków prowadzących do chorób nowotworowych oraz spowalniających proces starzenia.

Podziel się:

Brak komentarzy

Dodaj swój