Co należy jeść przed pójściem spać?
Zdrowa i niezbyt ciężka kolacja jest bardzo istotnym posiłkiem w jadłospisie każdego z nas. Dietetyczna kolacja powinna składać się z warzyw, ryb, mięsa, pełnoziarnistego pieczywa, oraz kaszy lub ryżu. Taki zbilansowany posiłek powinniśmy spożywać około maksymalnie 2 godziny przed snem, przez co zapobiegniemy nagłym spadkom glukozy, i unikniemy nocnego głodu. W dzisiejszym artykule przygotowaliśmy dla Was kilka pomysłów co jeść przed snem. Zapraszamy do krótkiej lektury!
Jak powinna wyglądać dietetyczna kolacja?
Według badań, każdy z nas powinien spożywać 5 mniejszych posiłków w ciągu dnia, w odstępach 3-4 godzinnych, oczywiście uwzględniając kolację. Dlaczego? Ponieważ dobrze zbilansowany posiłek na koniec dnia pozwala uniknąć gwałtownego spadku poziomu glukozy we krwi, a tym samym nie doświadczymy napadów wilczego głodu. Co więcej sycąca i zdrowa kolacja jest niezbędna dla osób borykających się ze zmęczeniem i stresem. Pełny (ale nie przepełniony) żołądek pozwala lepiej spać i się regenerować. Przyjęło się że dietetyczna kolacja powinna stanowić około 20% wartości energetycznej całego jadłospisu. Wieczorny posiłek powinien składać się głównie z warzyw, produktów białkowych, oraz produktów pełnoziarnistych. Podczas ostatniego posiłku w ciągu dnia, powinniśmy unikać fast foodów, słonych przekąsek, oraz zbyt tłustych potraw. Na kolację świetnie sprawdzą się ryby w towarzystwie lekkich sałatek, i pełnoziarnistego pieczywa.
Co zjeść przed pójściem spać?
Wieczorem nie potrzebujemy zbyt wysokokalorycznych posiłków, dlatego warto przygotować potrawę która nie przekroczy 300-400 kalorii. Wybierajmy produkty lekkie, i niskokaloryczne. Jako źródło węglowodanów możemy wybrać pieczywo pełnoziarniste, kaszę, lub makaron. Jako źródło białka możemy wybrać pomiędzy nabiałem (np. chudym twarogiem, lub kefirem), oraz mięsem lub rybami. Jeżeli chodzi o mięso, to lepszym wyborem będzie indyk lub kurczak niż tłustsza wieprzowina lub wołowina. W przypadku ryb wybierzmy ryby morskie, które są bogate w kwasy tłuszczowe omega 3, czyli np. dorsz lub łosoś. Oczywiście oprócz węglowodanów, białka, i tłuszczy nie może zabraknąć solidnej dawki witamin, dlatego nieodłącznym elementem zdrowej kolacji są warzywa takie jak sałata, pomidor, ogórki, kiełki, czy rzodkiewki. W taki sposób nie tylko dostarczymy swojemu organizmowi dawki wymaganych mikroelementów, ale również zaspokoimy i zapobiegniemy nocnemu głodowi.
Czego nie należy jeść przed snem?
Podczas przygotowywania dietetycznej kolacji należy unikać tłustych dań, fast foodów oraz słodyczy. Wysoka zawartość tłuszczu sprawia że nasz organizm potrzebuje więcej energii do jego przetrawienia, przez co czujemy się ociężali, i przez co mniej się zregenerujemy. Dodatkowo spora ilość cukru sprawia że podnosi się poziom glukozy we krwi, w wyniku czego po chwili znów mamy ochotę na jedzenie. Wbrew pozorom, wieczorem powinniśmy unikać potraw o zbyt wysokiej zawartości błonnika. Mimo że błonnik choć niesie ze sobą wiele korzyści, w nadmiarze może wywołać fermentację w przewodzie pokarmowym, a co za tym idzie wzdęcia, uczucie ciężkości, oraz bóle brzucha.
Kiedy najlepiej zjeść kolację?
Aby uniknąć dolegliwości żołądkowych, najlepiej kolację zjeść nie później niż na 2-3 godziny przed pójściem spać. W ten sposób nie obciążymy naszego żołądka w nocy, gdy trawienie trwa dłużej. Co więcej nasz metabolizm wieczorem zwalnia, a nasz organizm wydziela hormony ułatwiające gromadzenie energii które sprzyjają nadwadze, dlatego warto zachować wspomniany odstęp od ostatniego posiłku i położenia się do łóżka. Oczywiście nie możemy zapominać o tym, że jednym z głównych czynników decydujących o gromadzeniu się tłuszczu jest ilość spożywanych kalorii w ciągu dnia, w związku z czym nawet lekki posiłek przed snem nie zagwarantuje nam utrzymania linii, gdy w poprzednich godzinach będziemy przekraczali swój dzienny bilans. W kwestii dbania o linię zachęcamy także do odwiedzenia naszych poprzednich wpisów, w których wyjaśniamy dlaczego warto pić czerwoną herbatę oraz przedstawiamy właściwości zdrowotne czarnej porzeczki.