Czy warto jeść buraki?
Czerwone buraki to jedne z najbardziej popularnych warzyw w naszej tradycyjnej kuchni. Ze względu na swój słodki posmak, lubią je praktycznie wszyscy, a mało kto wie jak wartościowymi są warzywami. Buraki są nie tylko niskokaloryczne, ale też lekkostrawne i nie wywołują alergii. Co więcej zawierają sporo witamin i składników mineralnych rzadko występujących w żywności. Zaciekawiliśmy Was? Dowiedzcie się więcej! W dzisiejszym artykule podpowiemy Wam się czy warto jeść buraki, i jakie mają właściwości oraz wartości odżywcze tych cudownych warzyw!
Wartości odżywcze czerwonego buraka
Średniej wielkości burak czerwony waży około 120 gramów, co daje nam 46 kilokalorii w jednej sztuce. Są to kalorie pochodzące głównie z węglowodanów, aczkolwiek surowe buraki mają niski indeks glikemiczny co sprawia że wolniej uwalniają energię. Wiąże się to z niewielkim podniesieniem poziomu cukru we krwi, przez co nie odczuwamy głodu. Niestety indeks glikemiczny buraka wzrasta po obróbce termicznej do około 60-65 IG, choć wciąż pozostaje zdrowszą przekąską aniżeli słodycze. Jak przedstawiają się szczegółowe wartości odżywcze buraka?
- Wartość energetyczna – 43 kcal
- Białko – 1.6 g
- Tłuszcz – 0.2 g
- Węglowodany – 10 g (w tym cukry 6.8 g)
- Błonnik – 2.8 g
Witaminy i minerały w buraku:
- Witamina C – 4.9 mg
- Witamina A – 33 IU
- Witamina E – 0.04 mg
- Witamina K – 0.2 µg
- Tiamina – 0.031 mg
- Ryboflawina – 0.040 mg
- Niacyna – 0.334 mg
- Witamina B6 – 0.067 mg
- Kwas foliowy – 109 µg
- Wapń – 16 mg
- Żelazo – 0.80 mg
- Magnez – 23 mg
- Fosfor – 40 mg
- Potas – 325 mg
- Sód – 78 mg
- Cynk – 0.35 mg
Właściwości lecznicze buraków
Buraki za sprawą betalain mają właściwości lecznicze. Dzięki nim mamy lepszą odporność organizmu, wolniej się starzejemy i zapobiegamy tworzeniu się komórek nowotworowych. Co więcej buraki uchronią nas przed katarem, i wyleczą zgagę. Mają też zbawienny wpływ dla osób ze zbyt wysokim ciśnieniem, bowiem sok z buraków zawiera substancje, które rozszerzają naczynia krwionośne zapobiegając powstawaniu zakrzepów, i usprawniając przepływ krwi w tętnicach. Mimo niewielkiej ilości żelaza, buraki są świetnym środkiem krwiotwórczym stosowanym od wieków w medycynie naturalnej. Barwniki które są w składzie buraków należą do grupy przeciwutleniaczy które zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki, wynikiem czego doskonale wspomagają nasz układ krwionośny.
Właściwości przeciwnowotworowe buraków
Buraki należą do warzyw najskuteczniej zwalczających raka. Zawarte w burakach bioflawonoidy to silne przeciwutleniacze, które skutecznie usuwają z naszych organizmów szkodliwe wolne rodniki. Dodatkowo hamują rozwój komórek nowotworowych, i zapobiegają ich powstawaniu. W jaki sposób? Betainy obecne w buraku zwiększają potencjał przeciwutleniający komórek, zapobiegając w ten sposób uszkodzeniom DNA oraz białek, wynikiem czego zmniejszają prawdopodobieństwo przetworzenia się ich w guzy rakowe. Co więcej sok z buraków świetnie wspomaga nasz organizm po intensywnej chemioterapii, gdzie zmagamy się z niedokrwistością. Zapraszamy również do krótkiej lektury naszych poprzednich wpisów, w których wyjaśniamy dlaczego warto jeść żurawinę oraz przedstawiamy wartości odżywcze awokado.